Η εδαφική συμπεριφορά είναι ένα αντικείμενο που ενώνει όλους τους Πολιτικύς Μηχανικούς. Αυτό έχει αναγνωριστεί στο νέο πρόγραμμα σπουδών της Σχολής και οι φοιτητές στο 1ο έτος των σπουδών τους παρακολουθούν και το Εργαστήριο Εδαφομηχανικής, σε ένα χώρο οργανωμένο αποκλειστικά για αυτούς.
Αρχικά εξετάζεται η φύση των εδαφικών υλικών μέσω τεχνητών, βιομηχανοποιημένων ορυκτών αργίλου και ιλύος. Με άμεση επαφή δια γυμνού οφθαλμού και δια της αφής αλλά και με τη βοήθεια οπτικού μικροσκοπίου γίνεται αντιληπτό ότι τα εδαφικά υλικά αποτελούνται από διακριτά σωματίδια (κόκκους και πλακίδια) με μεγάλο εύρος διαστάσεων.
Στη συνέχεια με διάφορες πειραματικές διατάξεις που χρησιμοποιούν οι ίδιοι προσομοιώνεται απλουστευμένα ο τρόπος μεταφοράς των φορτίων του υπερκείμενου εδάφους και των κατασκευών στο διακριτών στοιχείων έδαφος, σύμφωνα και με αντίστοιχο υλικό που διατίθεται στο διαδίκτυο και αναπτύχθηκε από τον διακεκριμένο γεωτεχνικό μηχανικό Καθηγητή Burland (Imperial College). https://www.youtube.com/watch?v=dePcJyo0g5s
Τέλος, εξετάζεται η σημασία της πυκνότητας του εδάφους στην ανάληψη φορτίων και γίνονται μετρήσεις και υπολγισμοί για τον προσδιορισμό της πυκνότητας των στερεών κόκκων άμμου και εν συνεχεία του δείκτη πόρων άμμων διαφόρων πυκνοτήτων. Έχοντας κατανοήσει ότι το έδαφος είναι τριφασικό υλικό με διακριτούς κόκκους και κενά γεμάτα με νερό και αέρα, εξετάζεται ο ρόλος του νερού σε κορεσμένα εδαφικά υλικά με τους πόρους γεμάτους με νερό όταν τα υλικά αυτά φορτίζονται και παραμορφώνονται σε μία διάσταση.
Η παραμόρφωση του εδάφους υπό συγκεκριμένη κατακόρυφη φόρτιση μετράται στη συσκευή συμπιεσομέτρου και η εφαρμοσιμότητα αυτών των μετρήσεων στην επί τόπου καθίζηση του εδάφους εξετάζεται μέσω πραγματικών έργων π.χ. Πύργος Πίζας.